Neden Kendimizi Değersiz Hissederiz?
Kendinizi değersiz hissetmek karşılaşacağınız en derin ve en karanlık duygulardan biridir. Yaşamınız boyunca bu duyguları mutlaka zaman zaman hissedeceksiniz, bu yüzden hazırlıklı olmalısınız.
Değersizlik Hissi
Ne yazık ki, hayat adil değil ve kendinizi bazen birden bire değersiz hissedeceksiniz . Değersiz hissetmek çoğunlukla hayatı nasıl gördüğümüze bağlı. Değerimizi hissetmek için pek çok şeye bağımlıyız. Fakat sorun aslında daha da derinlerde. Değersiz hissetmek farklı alanlardan ve nedenlerden kaynaklanır.
Neden Kendimizi Değersiz Hissediyoruz
Değersizlik duygularının üstesinden gelebilirsin, ama önce bu duygunun nereden geldiğini bilmelisin. Kendi düşüncelerimize ve duygularımıza detaylı bir bakış, bu duygunun kaynağını ortaya çıkaracaktır. Değersizlik hissinden kurtulmak için işte bilmeniz gerekenler:
1. Karşılaştırmalar
Kendimizi başkalarıyla karşılaştırdığımız ve bu karşılaştırmalarda çirkin hissettiğimiz sürece kendimizi de değersiz hissedeceğiz. Büyüdükçe, bu tuzaklara düşmek daha kolay hale geliyor , çünkü daha sonra ilerleyen yaşlarda diğer karşılaştırılabilir özelliklere ek olarak gençleri kıskanacağız. Kendimizi diğer insanlarla karşılaştırmak diğerlerinden daha eksik hissetmemize neden olabilir ve bu da sonuçta değersizlik duygularını doğurur.
Bu duygularla mücadele etmek için kimsenin mükemmel olmadığını ve başkalarında görebileceğiniz mükemmelliğin gerçek olmadığını anlamamız gerekir . Sahip olmadığınızı hissettiğiniz çekici detayların altında, hatalar ve kusurlar vardır . Tıpkı senin gibi, herkes şüphelerle ve hatalarla doludur. Bu, değersiz duygularınızı hafifletmenize yardımcı olacaktır.
2. Rolümüzü kaybetmek
Kimliğimizi kaybettiğimizde kendimizi değersiz hissetmeye başlarız. Yaşam boyunca farklı aşamalardan ve bölümlerden geçiyoruz. Bu bölümlerde çeşitli roller üstleniyoruz. Bir süre kız, sonra eş, sonra anne vb. Olabiliriz. Bu rollerden biri sarsılırsa, değersiz hissetmeye başlayabiliriz.
Mesela boşandığımızda artık eş değiliz. Her ne kadar bu kendi değerimizle ilgili hissiyatımızı değiştirmemeliyse de, ağır bir darbe alabilir . Kendimize “Neden beni terk etti?” Veya “Neden yeterince iyi değildim?” Veya hatta “Evliliğim neden başarısız oldu?” Diye sorabiliriz. Bu sorular ne tür bir eş olduğumuz konusunda kafamıza şüphe getirir. . Şimdi artık bir eş olmadığımıza göre biz neyiz ? Bunun, kendimize verdiğimiz değer üzerinde büyük bir etkisi olabileceğini görüyor musunuz?
Bu olumsuz durumdan kurtulmak için, rolünüz dışında kim olduğunuzu anlamanız gerekir . Mesela, her zaman bir eş olmayabilirsin, ama her zaman birinin kızı, oğlu, erkek kardeşi, kız kardeşi vb olacaksın.
Bunun ötesinde, gerçekte siz , sizsiniz. Değerinizi SİZİN yanınızda olan hiç kimseye göre dayandırmamalısınız. Gözlerinizi kapatın ve varlığınızı diğer canlılardan ayırın. Yani hayattaki diğer rollerinizi hatırlayın.
3. Eleştiri
Hayatın erken döneminde büyük miktarda eleştiri ile karşılaşmış olabilirsiniz. Bu olduysa, eleştirilerle nasıl başa çıkacağını ve buna göre ayar yapmayı öğrendin… veya yapmadın. Bir yetişkin olarak, eleştiriyi sürekli zihnimizde taşımak hiç de iyi bir fikir olmaz. Bir hata yaptığın zaman kendini değersiz hissediyorsun ama hatasız olman zaten mümkün değil. Her insan hatalar yanlışlar yapabilir ve eleştirilebilir.
Bazen değersizlik geçmiş eleştirilerden gelir . Yıllar içinde hakaretlerle büyüyen bir kişiyi düşünelim, bu travmalar nedeniyle değersizlik bir temel inanç haline gelmiş olabilir. Değersizlik bir temel inanç haline gelmişse, doğal olarak geçmiş travmalar söz konusudur. Bu konuda bir psikolog – klinik psikolog tan psikolojik danışma desteği almak son derece doğru bir adım olacaktır.
Herkesin hatalar yaptığını anlamak böyle durumlarda zaman alır. Bazen sorunlarımıza sahip olmak yerine, yalan söylüyor, örtbas ediyor ve yanlış yaptığımızı ifade etmiyoruz küçümsüyoruz.
Birisi hataları konusunda dürüst olduğunda, övgüye değer görülmek yerine derinden kusurlu olarak görülür. Yaşamdaki bu korkunç sapma ilerlemeyi engeller ve insanların değersizlik içinde boğulmalarına neden olur. Bunu düzeltmek için bütün bu yöndeki düşüncelerimizi değiştirmeliyiz.
4. Olumsuzluk
Temel olarak, olumsuzluk tuzağa düşmenin bir şeklidir. Çok fazla kötü durum ve insanla karşılaştıktan sonra, her şeyin ters gideceğini düşünmeye programlanırız. Sonra hayatı değersiz olarak görmeye başlarız. Daha iyisini yapmayı denemenin anlamsız olduğunu düşünürüz, çünkü her şey yine de olumsuz sonuçlanacaktır. Bu noktadaki sorun ne? Mesele şu ki, bazı kötü gelişmelerden dolayı her zaman kötü olamaz. Hayat bu şekilde değil, battığını hissettiğin an, hatırla…
Hayat bir an önce iyiye dönüş yapacak ve bir kez daha olumlu duygularla dolu kalacaksınız . Bu yüzden olumsuzlukta boğulmaktan her ne pahasına olursa olsun kaçınılmalıdır . Tüm kötü duygularınızda kaybolursanız, iyi şeyler gerçekleştiği zaman bu kadar olumlu bir etkisi olmaz, belki farketmezsiniz bile.
Ancak, “sadece olumlu olun ” demekten kaçınmak için, bunun yerine şunu deneyin: Doğal olarak gelmeye başlayana kadar bir sefer de olumlu eylemler ve tepkiler vermeye çalışın . Pozitif kimyasallar vücudunuzda dolaşırken, daha fazlasını isteyeceksiniz ve böylece umutlu olmaya bağımlı hale geleceksiniz. Denemeye değer.
5. Psikolojik Sorunlar
Eğer depresyon gibi bir psikolojik sorun yaşıyorsanız , değersizlik duygusu sık sık ortaya çıkacaktır . Ayrıca buna neden olan belirli bir şeyi de belirleyemezsiniz… çünkü hiçbiri yok. Tetikleyiciler olabilir , ancak bu tetikleyiciler rastgele ve keşfedilmesi zor olabilir. Psikolojik sorunları bu denli zor yapan şeylerden biri de bu.
Kendini değersiz hissettiğinde ayakta durmak için başkalarına yardım etmeye çalış. Nedense, diğer insanlara yardım etmek, kendi kendine değer verme duygularınızı artırabilir.
Evet, depresyon sizi her şeyden nefret ettirme yeteneğine sahiptir, ancak hafızanız size başka bir şey hatırlatır. Yaratıcı olun, yazın ve her şey başarısız olursa psikolojik destek almaktan çekinmeyin. Bazen hayatınız için yeni bir bakış açısına ihtiyacınız vardır. Bu konuda bir psikologtan destek almaktan çekinmeyin.
6. Sağlık sorunları
İster inanın ister inanmayın, fiziksel sağlığınız kendinizi değersiz hissetmenize neden olabilir. Örneğin, yürüme, belirli yiyecekleri yeme veya başka eğlenceli aktiviteler yapma yeteneğinizi kaybettiyseniz, artık hiçbir şeyin önemi yokmuş gibi hissetmeye başlayabilirsiniz. Sağlığınız, kimyasallar ve hormonlar dengesiz olduğunda da değersiz hissetmede daha doğrudan bir rol oynayabilir .
Testler ve yıllık check up larla sağlığınızın yerinde olduğundan emin olun. Bu, sağlığınızı etkileyebilecek herhangi bir problem hakkında sizi uyaracaktır . Zevkinize alıştığınız şeyleri yapmanıza izin vermeyen büyük bir fiziksel değişim yaşadıysanız, istediğiniz gibi zevk alabileceğiniz farklı şeyler bulun. Hiç aynı olmayabilir, ama neşe kaynağı bulmak en azından karanlığın bir kısmını ruh halinizden kaldıracak. Yine, başkalarına yardım etmek bu alanda yararlı olabilir .
Belki neden kendini değersiz hissettiğini bilmiyorsun, durum bu olabilir. Yaşamınızda olanlara rağmen, daha iyisini yapmayı ve hep daha iyi olmayı seçebilirsiniz . Yardıma ihtiyacınız varsa, sorun değil. Her zaman hatırlamanız gereken en önemli şey…
Asla pes Etmeyin!
Write a Comment