Blog

Dozen of articles. Improve your lifestyle now!

Ways to help your children develop self-esteem and confidence

Self-esteem and confidence are major traits in individuals that affect their success. While these are a lifelong process, the foundation of it needs to be established in early childhood. Building self-esteem will allow the child to deal with difficult situations that they will encounter during their lifetime. Since parents have the greatest influence on a child’s belief, it is important for them to let their child know where they belong, how well they are doing and contribute towards developing confidence and self-esteem.

Read more

OYUN TERAPİSİNİN ÇOCUKLARA VE BAZI YETİŞKİNLERE FAYDALARI NELERDİR?

Oyun Terapisi Nedir?

Oyun terapisi, öncelikle çocuklar için kullanılan bir terapi şeklidir. Bunun nedeni, çocukların kendi duygularını işleyememeleri veya sorunlarını ana babalarına veya diğer yetişkinlere ifade edememeleridir. Sıradan bir oyun zamanı gibi görünse de oyun terapisi bundan çok daha fazlasıdır.

Eğitimli bir pedagog, bir çocuğun problemlerini gözlemlemek ve iç görü kazanmak için oyun zamanını kullanabilir. Pedagog daha sonra çocuğun duygularını keşfetmesine ve çözülmemiş travma ile başa çıkmasına yardımcı olabilir. Çocuklar oyun yoluyla yeni başa çıkma mekanizmalarını ve uygunsuz davranışları nasıl yönlendireceklerini öğrenebilirler.

Oyun terapisi, psikologlar psikolojik danışmanlar ve pedagoglar gibi çeşitli ruh sağlığı uzmanları tarafından uygulanmaktadır . Ayrıca psikiyatristler tarafından da uygulanmaktadır.

 

Oyun Terapisinin Faydaları

Yapılan araştırmalara göre , oyun terapisine yönlendirilen çocukların yüzde 71’e kadarı olumlu değişim yaşayabilir.

Bazı çocuklar biraz tereddütle başlasa da psikoloğa olan güven artma eğilimindedir. Daha rahat hale geldikçe ve bağları güçlendikçe, çocuk oyunlarında daha yaratıcı veya daha sözlü hale gelebilir.

Oyun terapisinin potansiyel faydalarından bazıları şunlardır:

  • Daha fazla sorumluluk almak
  • Başa çıkma stratejileri ve yaratıcı problem çözme becerileri geliştirmek
  • Öz saygı
  • Empati ve başkalarına saygı
  • Kaygının hafifletilmesi
  • Duyguları tam olarak deneyimlemeyi ve ifade etmeyi öğrenmek
  • Daha güçlü sosyal beceriler
  • Daha güçlü aile ilişkileri

Oyun terapisi ayrıca dil kullanımını teşvik edebilir veya ince ve kaba motor becerileri geliştirebilir .

Çocuğunuzun teşhis edilmiş bir zihinsel veya fiziksel hastalığı varsa, oyun terapisi ilaçların veya diğer gerekli tedavilerin yerini almaz. Oyun terapisi tek başına veya diğer terapilerle birlikte kullanılabilir.

 

Oyun Terapisi Kullanıldığında;

Her yaştan insan oyun terapisinden faydalanabilse de, genellikle 3 ila 12 yaş arasındaki çocuklarda kullanılır. Oyun terapisi, aşağıdakiler gibi çeşitli durumlarda yardımcı olabilir:

  • Tıbbi prosedürler, kronik hastalık veya palyatif bakımla karşı karşıya
  • Helişimsel gecikme veya öğrenme güçlüğü
  • Okulda sorunlu davranışlar
  • Agresif veya kızgın davranış
  • Boşanma, ayrılık veya yakın bir aile üyesinin ölümü gibi aile sorunları
  • Doğal afetler veya travmatik olaylar
  • Aile içi şiddet, istismar veya ihmal
  • Kaygı , depresyon , keder
  • Yeme ve tuvalet bozuklukları
  • Dikkat eksikliği hiperaktivite bozukluğu (DEHB)
  • Otizm spektrum bozukluğu (ASD)

 

Oyun Terapisi Nasıl Çalışır?

Çocuklar ve yetişkinler arasında biraz iletişim kopukluğu var. Yaşa ve gelişim aşamasına bağlı olarak, çocuklar yetişkinlerin dil becerilerine sahip değildir. Bir şey hissedebilirler, ancak çoğu durumda bunu ya bir yetişkine ifade edemezler ya da bunu ifade edecek güvenilir bir yetişkinleri yoktur.

Öte yandan, yetişkinler çocuğun sözlü ve sözlü olmayan ipuçlarını yanlış yorumlayabilir veya tamamen kaçırabilir.

Çocuklar dünyayı ve içindeki yerlerini oyun yoluyla anlamayı öğrenirler. İçsel duygularını ve en derin duygularını sergilemekte özgür oldukları yerdir. Ne arayacağınızı biliyorsanız, oyuncaklar sembol işlevi görebilir ve daha büyük anlamlar kazanabilir.

Çocuk, yetişkin dünyasında kendini yeterince ifade edemediğinden, terapist çocuğun dünyasında, onların seviyesinde katılır.

Oynadıkça, çocuk daha az temkinli hale gelebilir ve duygularını paylaşmaya daha yatkın hale gelebilir. Ama baskı altında değiller. Kendi zamanlarında ve kendi iletişim yöntemleriyle bunu yapmalarına izin verilir.

Oyun terapisi, terapiste ve çocuğun özel ihtiyaçlarına göre farklılık gösterecektir. Başlamak için terapist çocuğu oyun oynarken gözlemlemek isteyebilir. Ayrıca çocuk, ebeveynler veya öğretmenlerle ayrı görüşmeler yapmak isteyebilirler.

Kapsamlı bir değerlendirmeden sonra, terapist bazı terapötik hedefler belirleyecek, hangi sınırların gerekli olabileceğine karar verecek ve nasıl ilerleyeceğine dair bir plan formüle edecektir.

Oyun terapistleri, bir çocuğun ebeveyninden ayrı kalmayı nasıl ele aldığına, tek başına nasıl oynadığına ve ebeveyn döndüğünde nasıl tepki verdiğine çok dikkat eder.

Bir çocuğun farklı tür oyuncaklarla nasıl etkileşime girdiği ve davranışlarının seanstan seansa nasıl değiştiği hakkında çok şey ortaya çıkarılabilir. Korkuları ve endişeleri harekete geçirmek, yatıştırıcı bir mekanizma olarak veya iyileşmek ve problem çözmek için oyunu kullanabilirler.

Oyun terapistleri bu gözlemleri sonraki adımlar için bir rehber olarak kullanır. Her çocuk farklıdır, bu nedenle terapi bireysel ihtiyaçlarına göre şekillendirilecektir. Terapi ilerledikçe, davranışlar ve hedefler yeniden değerlendirilebilir.

Bir noktada terapist, ebeveynleri, kardeşleri veya diğer aile üyelerini oyun terapisine getirebilir. Bu evlada tedavisi olarak bilinir. Çatışma çözümünü öğretmeye, iyileşmeyi teşvik etmeye ve aile dinamiklerini iyileştirmeye yardımcı olabilir.

 

Oyun Terapisi Teknikleri

Seanslar genellikle 30 dakika ile bir saat arasında sürer ve haftada bir kez yapılır. Kaç seansın gerekli olduğu çocuğa ve bu tür terapiye ne kadar iyi yanıt verdiğine bağlıdır. Terapi bireysel veya grup halinde yapılabilir.

Oyun terapisi yönlendirici veya yönlendirici olmayan olabilir. Yönlendirici yaklaşımda terapist, seansta kullanılacak oyuncakları veya oyunları belirleyerek önderlik edecektir. Terapist, oyunu akılda belirli bir amaç ile yönlendirecektir.

Yönlendirici olmayan yaklaşım daha az yapılandırılmıştır. Çocuk uygun gördüğü oyuncakları ve oyunları seçebilir. Birkaç talimat veya kesinti ile kendi yöntemleriyle oynamakta özgürler. Terapist yakından gözlemleyecek ve uygun şekilde katılacak.

Seanslar, çocuğun kendini güvende hissettiği ve çok az sınırlamanın olduğu bir ortamda gerçekleştirilmelidir. Terapist şunları içeren teknikleri kullanabilir:

  • Yaratıcı görselleştirme
  • Hikaye anlatımı
  • Rol yapma oyunu
  • Oyuncak telefonlar
  • Kuklalar, doldurulmuş hayvanlar ve maskeler
  • Bebekler, aksiyon figürleri
  • Sanat ve el işi
  • Su ve kum oyunu
  • Bloklar ve inşaat oyuncakları
  • Dans ve yaratıcı hareket
  • Müzikal oyun

 

Oyun Terapisi Örnekleri

Çocuğa ve duruma bağlı olarak, terapist çocuğu belirli oyun yöntemlerine yönlendirecek ya da kendisinin seçmesine izin verecektir. Terapistin çocuğu tanımak ve sorunlarıyla başa çıkmasına yardımcı olmak için oyun terapisini kullanabileceği birçok yol vardır.

Örneğin, terapist çocuğa bir oyuncak bebek evi ve birkaç oyuncak bebek sunarak evde yaşadıkları bazı sorunları canlandırmasını isteyebilir. Veya çocuğu, stresli veya korkutucu bulduğu bir şeyi yeniden yaratmak için el kuklaları kullanmaya teşvik edebilirler.

Çocuğun neyi ortaya çıkarabileceğini görmek için çocuğunuzdan “bir varmış bir yokmuş” bir hikaye anlatmasını isteyebilirler. Veya çocuğunuzunkine benzer bir sorunu çözen hikayeler okuyabilirler. Buna bibliyoterapi denir.

Çocuğunuz çizim yaparken veya resim yaparken onun düşünce süreci hakkında fikir edinmek için soru sormak kadar basit olabilir. Veya problem çözmeyi, işbirliğini ve sosyal becerileri teşvik etmek için çocukla çeşitli oyunlar oynayın.

 

Yetişkinler İçin Oyun Terapisi

Oyun sadece çocuklar için değildir ve oyun terapisi de değildir. Gençler ve yetişkinler de en içteki duygularını kelimelerle ifade etmekte zorlanabilirler. Oyun terapisinden yararlanabilecek yetişkinler arasında şunlardan etkilenenler yer alır:

  • Zihinsel engelli
  • Bunama
  • Kronik hastalık , palyatif bakım ve darülaceze bakımı
  • Madde kullanımı
  • Travma ve fiziksel istismar
  • Öfke kontrolü sorunları
  • Travma sonrası stres bozukluğu (TSSB)
  • Çözülmemiş çocukluk sorunları

Yetişkinlerle çalışırken, terapist, hakkında konuşulması zor duygularla temasa geçmenize yardımcı olmak için dramatik rol oynama veya kum tepsisi terapisini kullanabilir. Bu terapiler, belirli senaryolarla başa çıkmak için stratejiler üzerinde çalışmanıza yardımcı olabilir.

İster oyun, sanat ve el sanatları, ister müzik ve dans olsun, oyun oynama eylemi, rahatlamanıza ve günlük hayatın stresinden kurtulmanıza yardımcı olabilir.

Sanat terapisi , müzik terapisi ve hareket, gizli travmaları ortaya çıkarmaya ve iyileşmeyi desteklemeye yardımcı olabilir. Deneyimli bir terapistin rehberliğinde oyun, sizi olmak istediğiniz yere götürmek için değerli bir araç olabilir.

Yetişkinler için oyun terapisi, diğer terapi ve ilaç türlerinin tamamlayıcısı olarak kullanılabilir. Çocuklarda olduğu gibi, terapist oyun terapisini sizin özel ihtiyaçlarınıza göre ayarlayacaktır.

Oyun terapisi, psikolojik sorunları ortaya çıkarmak ve bunlarla başa çıkmak için oyunu kullanan bir terapi yöntemidir . Özellikle çocuklarda tek başına veya diğer terapiler ve ilaçlarla birlikte kullanılabilir.

Oyun terapisinden en iyi şekilde yararlanmak için, bu tür terapide deneyimli, lisanslı bir ruh sağlığı uzmanı arayın. Çocuk doktorunuz veya birinci basamak doktorunuz sevk yapabilir.

Neden Kendimizi Değersiz Hissederiz?

Kendinizi değersiz hissetmek karşılaşacağınız en derin ve en karanlık duygulardan biridir. Yaşamınız boyunca bu duyguları mutlaka zaman zaman hissedeceksiniz, bu yüzden hazırlıklı olmalısınız. 

Değersizlik Hissi

Ne yazık ki, hayat adil değil ve kendinizi bazen birden bire değersiz hissedeceksiniz . Değersiz hissetmek çoğunlukla hayatı nasıl gördüğümüze bağlı. Değerimizi hissetmek için pek çok şeye bağımlıyız. Fakat sorun aslında daha da derinlerde. Değersiz hissetmek farklı alanlardan ve nedenlerden kaynaklanır.

Neden Kendimizi Değersiz Hissediyoruz

Değersizlik duygularının üstesinden gelebilirsin, ama önce bu duygunun nereden geldiğini bilmelisin. Kendi düşüncelerimize ve duygularımıza detaylı bir bakış, bu duygunun kaynağını ortaya çıkaracaktır. Değersizlik hissinden kurtulmak için işte bilmeniz gerekenler:  Read more

AKSARAY PSİKOLOG ÜCRETLERİ

Psikolog/Psikolojik Danışman desteği almak isteyenlerin Aksaray psikolog ücretleri yazarak arama yaptıklarında sabit bir fiyat bilgisine ulaşmaları mümkün olmayacaktır. Aksaray psikolog fiyatlarını ve psikolojik danışmanlık fiyatlarını karşılaştırırken belirli kriterleri unutmamak gerekir ki, değerlendirmek bu şekilde daha doğru olacaktır.

Aksaray psikolog ücretleri ; Uzmanların verdikleri hizmet kalitesine, aldığı eğitimlere, bulunduğu bölgeye, hizmeti almak isteyenlerin yoğunluğuna, uzmanın deneyimlerine göre farklılık göstermektedir. Bu değişkenlere örnek verecek olursak Aksaray bölgesindeki Psikolojik Danışmanlık ücreti ile Niğde bölgesi Psikolojik Danışmanlık ücreti bölgelere göre değişmektedir. 

Aksaray psikolojik Danışmanlık ücretleri konusuna açıklık getirirken, hizmeti almak isteyen kişi ile Psikolojik Danışman – psikoloğun seans yapması ile işi bitmemektedir. Psikoloğun, danışanıyla ve sorunlarıyla ilgili değerlendirme yapması gerekir. Sadece seansla bitmemekle birlikte, daha olumlu sonuçlara odaklanabilmek için devamında da analizler ve değerlendirme için de zaman harcamaları gerekmektedir.

 

Aksaray Psikolog 

Aksaray psikolojik danışman ve Uzman psikolog seans ücretleri ile çevre illerdeki seans ücretleri farklılık gösterebiliyor. Buna örnek verecek olursak Aksaray Psikolojik Danışmanlık ücreti; 150 ile 300 TL arasında iken, Çevre illerden Nevşehir Psikolojik Danışmanlık ücreti; 140 ile 300 TL arasında değiştiğini söyleyebiliriz. Aksaray Psikolojik Danışmanlık seans süresi ortalama 45-60  dakikadır. Psikolog seans ücretleri görüşmenin online veya yüz yüze olması gibi durumlarda da değişmektedir. Örneğin; Aksaray yakın çevre illerinden örneğin Kırşehirden Psikolojik Danışmanlık hizmeti almak isteyen kişi Yüz yüze psikolojik danışma ücretini yüksek bulması durumunda, Aksaray Uzman Psikolog ile Online Psikolojik destek alabilir. Böyle durumda Danışanın maddi ve zaman yönünden avantajı olabilir. Aksaray Online psikolojik danışma fiyatları, yüz yüze yapılan görüşmelere göre ücret bakımından daha uygundur. 

Aksaray Terapi fiyatları söz konusu olduğunda, Terapi hizmeti almak isteyen kişi terapilerinin ne kadar zaman süreceğini öğrenmek isterler. Psikolojik sorunlarda kesin bir zaman söylemek mümkün değildir. Terapi Süreci Danışana ve sorununa göre değişmektedir.

 

Aksarayın En İyi Psikoloğu, En İyi Psikolojik Danışmanı ve Aksarayın En İyi Cinsel Terapisti Kimdir?

Aksaray psikolog fiyatlarını değerlendirirken dikkat edilmesi gereken en önemli etkenlerden biriside hangi psikoloğun ‘iyi’ olduğudur. Aksarayın en iyi psikoloğu, Aksarayın en iyi pedagogu, Aksarayın en iyi cinsel terapisti gibi kavramlar görecelidir ve kişiden kişiye değişiklik gösterebilir. Bu sebeple, Hizmeti almak isteyen kişiler mesafeye bakmaksızın Niğde, Kırşehir, Nevşehir ve hatta Ereğli’ den bile en iyi uzman psikolog araması yaparak seans yapmaya gelebilmektedir. Bu sebeple ki, Psikolog seans ücretleri değerlendirilirken, ‘en iyi psikolog’ ifadesiyle yapılan aramalara göre karar vermek ve ona göre bir fiyat kalite değerlendirmesi yapmak da yanıltıcı olacaktır. 

Aksarayda ki en iyi psikologlar, Aksarayın en iyi psikoterapisti, Aksaray psikolog tavsiyeleri şeklinde aramalar yaparak psikolojik destek alma hususunda karar vermek yanıltıcı olabilir. Psikolojik danışmanlık hizmeti alacağınız Uzmanın, öncelikle kendinizi yanında iyi hissedebileceğiniz, Sorununuzu çözmeye ve sizi anladığına kanaat getirdiğiniz bir Psikolog olması yüksek ölçüde önem arzetmektedir.

Ayrıca bilinmesi gereken önemli bir konu da, Psikoloğun popüler ya Ünlü bir psikolog olması değildir. Psikoloğun aldığı eğitim, alanıyla ilgili çalışmaları, yenilikçiliği ve kendisini daha iyi geliştirebildiği, Seanslarda ve değerlendirmelerinde bilgilerini ne kadar doğru kullanabildiğidir asıl önemli olan. Yaklaşımlarına ve etik kurallara gösterdiği özene de mutlaka dikkat etmenizi öneririz.

Looking for help is sign of strength

Individual treatment is often termed as psychotherapy, and is meant to help people with their emotional issues, which can range in order of their severity or intensity. The main aim of this form of therapy is to change the quality of life by defining the path of life clearly, and bringing in more clarity. Whether it is the problem of repressed childhood that you are facing, or an emotional breakdown due to divorce, failure or loss of a loved one, a professional psychologist can help you revive your mental health through systematic counselling.

Read more

Get the most out of your work day

There are many emotional issues that find a corner in our heart, and refuse to die down. With time, these issues can transform into a sort of emotional tumor that impacts negatively on our daily life, such as lack of concentration, enthusiasm, self respect, will to change, encouragement, and so on. These issues can spiral into our lives in various ways and gets channelled into other zones, which can create problems in the relationships, professional life, and health.

Read more

Help your child find new friends

Anxiety is something that exists in everyone’s life to a certain extent, and in a way it is medically known to be helpful as well. Because, anxiety helps us stay alert and be reactive to our circumstances, whether joyful or painful. However, when the anxiety reaches the stage where it overwhelms you mentally and physically, and affects your normal routine of life, you need the help of a clinical psychologist.

Read more

It is never to late to go to therapy

We define the goals and objectives of the counselling sessions in a very transparent manner to help patients overcome their problems quickly and effectively, and get the new lease of life they came looking for. We work with the patient as per their schedule, to fix an appointment that is mutually agreeable. We help you embrace life, the way it is meant to be.

Read more

Put yourself on the first place

Individual treatment is often termed as psychotherapy, and is meant to help people with their emotional issues, which can range in order of their severity or intensity. The main aim of this form of therapy is to change the quality of life by defining the path of life clearly, and bringing in more clarity. Whether it is the problem of repressed childhood that you are facing, or an emotional breakdown due to divorce, failure or loss of a loved one, a professional psychologist can help you revive your mental health through systematic counselling.

Read more

Anxiety treatment for better tomorrow

Anxiety is something that exists in everyone’s life to a certain extent, and in a way it is medically known to be helpful as well. Because, anxiety helps us stay alert and be reactive to our circumstances, whether joyful or painful. However, when the anxiety reaches the stage where it overwhelms you mentally and physically, and affects your normal routine of life, you need the help of a clinical psychologist.

Read more

Don’t be embarrassed to go on couples therapy

We define the treatment path in couples therapy after patiently listening and carefully understanding the problems couple is facing. Our practical and scientific approach, while balancing and weighing the emotions at stake, helps us bring in the much needed transparency and attachment among the partners. It definitively helps in doing the right thing, and taking the right decision, not only for the relationship, but personally as well.

Read more

Neden Kendimizi Değersiz Hissederiz?

Kendinizi değersiz hissetmek karşılaşacağınız en derin ve en karanlık duygulardan biridir. Yaşamınız boyunca bu …

AKSARAY PSİKOLOG ÜCRETLERİ

Psikolog/Psikolojik Danışman desteği almak isteyenlerin Aksaray psikolog ücretleri yazarak arama yaptıklarında sabit …